A gamer sajtó szégyene: Nier

Ez a blogbejegyzés nem a címben említett játék kritikája lesz, hanem a gamer sajtóé. Tegnap fejeztem be a Nier-t, nagyjából 30 óra játék után és mélységesen fel vagyok háborodva.

Évekig a gamespot kritikáit vettem alapul és többnyire azok alapján döntöttem el, hogy milyen játékokkal fogok játszani. Persze már régebben is rájöttem, hogy nem minden stílusban lehet őket komolyan venni, mivel az általam egy időben leginkább preferált műfaj résztvevőit, a kalandjátékokat rendre a megérdemeltnél rosszabb pontszámokkal illeték, így ha kalandjátékot kerestem, akkor általában a justadventures.com oldalon nézelődtem. Ettől függetlenül más játékstílusoknál alapnak vettem értékeléseiket. Mivel a Nier című játékra 5 pontot adtak, így eszembe sem jutott volna játszani vele. Aztán elolvastam Oldern kritikáját a Gamer 365-ön:    (http://www.gamer365.hu/show-article.php?id=514&article=&contentpage=0) és elkezdett érdekelni ez a cím, nemcsak a cikk, hanem a sok okostojás fórumos hozzászólása miatt. Ha ezek az emberek szólják le a játékot, akkor az csak jó lehet!

Oldern kritikája elég jól mutatja be a játékot, bár szerintem a technikai megvalósítás sokszor jobb mint amilyennek lefesti és a mozgás sem olyan idegesítő, de ezek végülis olyan pontok ahol ízlések és pofonok különbözőek lehetnek.  A történet viszont szerintem nemhogy minuszt, de pluszt érdemel. Az, hogy végre nem egy metroszexuális nyálgyerek, hanem az élettől megtört férfi, nem a világ megmentéséért hanem a saját lánya életéért küzd, számomra olyan érzéseket keltett, amit már régen éreztem játék közben. Végre igazi drámát, tétet hozott az élmény és olyan beleélést, amit gondolom tetéz, hogy áprilisban én is apa leszek. Ezektől függetlenül Oldern kritikája korrekt és egy átlagos olvasó számára tökéletesek a meglátásai. Az angol szinkronok zseniálisak, Grimoire Weiss karaktere pedig a legjobb akit az utóbbi években bármelyik játékban találhatunk. A játék hihetetlenül melankólikus, szinte mindig a legrosszabb dolgok történnek, amiket csak ki lehet találni, mégis folyamatosan táplálja a reményt, hogy lehet a világ egy jobb hely is. A soundtrack szerintem a legjobb a Chrono Cross óta. Igazából több szót erre most nem szeretnék vesztegetni elég ha megnézitek a játék opening-jét.

Amit itt látsz az tényleg a játék, ha a videó és a zene lenyűgöz, akkor neked szól, ha nem tetszett, akkor kerüld el.

A fentiekből kiderül, hogy számomra a Nier egy kiemelkedő élmény lett és a generáció egyik legjobbja. Akkor hogy lehet, hogy a gamer sajtó nagy átlagban durván leszólta, lepontozta ezt a gyöngyszemet? Talán ennyire szélsőséges lenne az ízlésem? Nézzünk akkor konkrét adatokat. A már említett gamespot ugye 5 pontot adott rá, miközben a felhasználói 7.5 pontos átlaggal pontozták. A játék metacritic átlaga 68, miközben a user átlag 84. A gamefaqs felhasználói 8.1 pont átlagot hoztak ki, miközben az ott közölt gamerankings átlag 69.78. Nyilván pontszámokon bizonyos keretek között nem érdemes vitázni, hiszen sokszor azzal jönnek az egyes vitatott értékeléseket védők, hogy az értékelés teljesen szubjektív dolog, de ez nem lehet teljesen igaz egy hivatalos forrásnál. Egy újságírónak némileg el kell tudni vonatkoztatni a saját ízlésétől és úgy pontozni egy játékot, hogy külső szemlékőként is figyeli azt és a lehető legobjektívebb szemmel próbál hozzáállni. Én úgy gondolom, hogy a Nier objektív szemmel nézve 70-85% közötti sávban helyezkedik el. Lehet a játékot utálni és imádni, ez esetben az adott játékosnak természetesen lehet ettől a sávtól eltérő véleménye, de csak abban az esetben, ha ez a játékos nem újságíró, aki a játékról ír kritikát. Innentől kezdve számomra a gamespot és a nagy Edge (aki 6 ponttal “jutalmazta” a játékot) hiteltelenné vált, bár sokszor a pontozásaik megegyeznek az én álláspontommal is, de ez a kirívó eset rávilágított, hogy a gamer sajtó nagy része minden csak nem objektív. Aki rájuk hallgat az gyakran pofára esik, mert sokszor olyan játékokat játszatnak vele amiknek a csili-vili grafikán kívül az egyetlen értéke a hype és sokmilliós marketing költség. Én ezentúl nem veszem figyelembe sem a gamespot, sem más, hozzá hasonlóan “komoly” forrás kritikáit, majd saját magam eldöntöm, hogy mi érdekel és mi tetszik.

Zárásul csak annyit, hogy ha úgy gondolod, hogy a fentiek csak a Nier-re vonatkoznak és ez egy kirívó eset, akkor álljon itt a gamer sajtó újabb áldozata, a PS3 exkluzív Hyperdimension Neptunia című jrpg.

A gamespot-on ez a nemrég debütált cím 3 pontot kapott! A fő indokuk erre, hogy a játék szereplői zavaróan, szexuálisan karikatúrizált fiatal lányok. A felhasználók eddigi pontszáma 7.8-on áll. A metacritic átlaga 43 miközben a felhasználóknál 85! A gamefaqs-on a gamerankings átlag 5.1 miközben a user pontszám 7.9. A játékkal nem játszottam, de ezekből a számokból nekem az jön le, hogy ez a szerencsétlen játék rosszabbul járt a Nier-nél is.

2 hozzászólás “A gamer sajtó szégyene: Nier” bejegyzésre

  1. Kaine szerint:

    Ha melankólia, a reményvesztettséggel teli remény és a gyönyörű zene bejön, javaslom a Silent Hill 2-t. :)

  2. comicsinvest szerint:

    Azt sok-sok évvel ezelőtt játszottam PS2-n. Szerintem akkor neked még nem is volt géped. :)
    Rövidesen újra kiadják HD verzióban PS3-ra a harmadik résszel együtt.

Itt lehet hozzászólni !