The Goon kincsek

A Goon szerzője, Eric Powell az egyik kedvenc képregényalkotóm. A Goon olyan képregény ami bár nem tartozik a legnagyobb kedvenceim közé, de amikor leülök olvasni magával ragadnak a szemet gyönyörködtető rajzok és az őrültebbnél őrültebb történetek amikben a humor és a dráma, a horror és a butyutaság tökéletesen megférnek egymás mellett egy hihetetlenül eklektikus de mégis hihetetlenül szórakoztató egyveleget alkotva. Sajnos én úgy érzem, hogy eleinte kicsit több volt a spiritusz és a tartalom a sorozatban, aztán szép lassan kicsit kezdett leülni a dolog, a rajzok egyre nagyobbak lettek, így egyre rövidebb ideig tartott egy szám elolvasása, de ettől függetlenül a Goon még mindig egyedi és kiemelkedő képregény.

Nézzük akkor milyen kincsekre utaltam a bejegyzés címében.

Az első a Goon Color Special, amit Powell még a saját kis független kiadójánál, az Albatross Exploding Funny Book-nál adott ki 2002-ben. A címből már sejthető, hogy a Goon eredetileg fekete-fehér képregényként indult, az első minisorozat pedig még az Avatar-nál jelent meg, utána vette saját kézbe Powell a kiadást is. Aztán a Dark Horse-hoz került a lehetőség, hogy publikálja Goon újabb kalandjait és egyúttal az eredeti fekete-fehér részeket kiszínezték és újra kiadták a Rough Stuff című kötetben. A képen ennek a kötetnek az első Dark Horse-os kiadása látható.

A fenti képen látható aláírások eredeti, kézzel írt Powell szignók, nem nyomtatottak. Sajnos nem személyesen találkoztam a mesterrel, hanem a Goon Fancy Pants Edition minden egyes limitál darabját ő egyedileg írja alá.

Ahogy látható a Fancy Pants Edition első kötetéből két példányom is van, a második példányhoz nemrég jutottam hozzá egy gyűjtemény felvásárlása során. A comicsinvestre nem raktam fel ezt a plusz darabot, mivel annyira értékes, hogy eléggé szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, itthon bárki is akár az értékének a felét is megadná érte. Elkótyavetyélni pedig nem szeretném.  A Fancy Pants Edition második kötete sajnos nincs meg nekem, mivel a megjelenésekor éppen csökkent a lelkesedésem a Goon iránt, most pedig már nem tudom beszerezni. A képen látható harmadik kötet tavaly nyáron jelent meg és ez még nem számít ritkaságnak, beszerezhető. A bordó borítós Goon: Chinatown HC nem része a Fancy Pants sorozatnak, ami a füzeteket gyűjti össze, hanem egy teljesen önálló graphic novel. Ez nem is limitált kiadásban jött ki, így még nem is számít ritkaságnak bár szerintem ami késik nem múlik mert a Goon képregények nagy része gyorsan eltűnik a piacról. Gondolom ez annak köszönhető, hogy a Goon az a cím, amire tökéletesen illik a kult jelző.

3 hozzászólás “The Goon kincsek” bejegyzésre

  1. swarc szerint:

    Hehe nekem van Fancy Pants 2-esem ha kell csak szolj :)

  2. comicsinvest szerint:

    Tényleg megvan és el is adnád?

Itt lehet hozzászólni !