2010 képregényes összegzése

Magyar piac:

2010-ben a magyar piacnak nem sikerült kilábalnia a válságból de úgy érzem, hogy a helyzet nem romlott tovább. Ez nagyrészt azoknak a kiadóknak köszönhető akik racionális piaci magatartást tanúsítanak, másrészt a rossz gazdasági helyzetben is kitartó vásárlóknak, akik úgy tűnik elszántabbak mint egy átlag fogyasztó és nem hagyják faképnél szeretett hobbijukat, legalábbis nem olyan mértékben mint ami más kereskedelmi ágazatban tapasztalható. Idén is jó néhány újonc kiadó lépett be a piacra, sajnos több esetben legjobb indulattal is felemásnak nevezhető eredménnyel. A laikus hozzáállás rendkívül káros lehet, erről konkrétabban kicsit lentebb.

Fumax:

2010-ben 8 kötetet adtunk ki, eggyel többet mint 2009-ben. Idén elértünk egy jubileumi számot is, a Sin City 5. kötete lett kiadónk 50. kiadványa. Sikerült jól választanunk ebben az évben, sajnos ettől függetlenül az egyik címünk igen komoly negatív hatást volt kénytelen elszenvedni néhány újonc kiadó nem feltétlenül hozzáértő kiadási politikája miatt. Ez a kiadvány az Alice Csodaországban manga, ami az első csapást akkor szenvedte el, amikor a szokásos mennyiség kb. felét rendelte belőle az Alexandra köszönhetően a Hamlet és Rómeó “mangák” rossz szereplésének. Sajnos ha kevesebb mennyiséget rendelnek belőle, akkor kevesebb is fogy. A második csapás pedig az volt, hogy a Kossuth kiadó pontosan akkor jelentette meg indiai Alice Csodaországban képregényét mint amikor a mi kiadványunk jelent meg. Ez nyilvánvalóan mindkét kiadónak kárára vált. Visszatérve az Alexandrára, idén kb. felére zuhantak az eladásaink ennél a terjesztőnél, ami részben a saját értékesítésünk további erősödésének, a Libriben történő megerősödésünknek, és az Alexandrás nagy akcióknak volt köszönhető amik a leértékelt kötetek felé hajtották az ott megjelenő vásárlóerőt. Az idei évben a Hetalia – Tengelyhatalmak volt a legsikeresebb kiadványunk és a legerősebb új manga sorozat a magyar piacon.

USA:

Amerikában rendkívül jelentős mértékben zuhantak a képregény bolti eladások 2010-ben 2009-hez képest, a könyvesbolti eladásokról még nincs adat de szerintem ott is romlott a helyzet. Ez sok tényezőnek köszönhető de a legtöbben úgy gondolják, hogy a Marvel kiadó felelőtlen áremelései okolhatók leginkább. Az biztos, hogy a DC is követte vetélytársát egy ideig, de aztán rájöttek, hogy ez egy rossz irány és 2011 januártól rendkívül jelentős árcsökkentéseket vezetnek be. Miután a DC bejelentette ezt, a Marvel is árcsökkentést ígért, ami tisztán hazugságnak bizonyult. Részemről biztosan a DC kiadót fogom támogatni addig amíg a Marvel nem kap észbe és nem racionalizálja az árait. Az biztos, hogy az amerikai képregénypiac még soha nem tapasztalt mélységben és válságban van.

Japán:

A japán kiadók 2010-ben igen erős digitális terjesztési terveket szőttek a nyugati piacokra, aminek köszönhetően az eddig megtűrt fan fordításokat kegyetlenül elkezdték üldözni, miközben minden idők legsikeresebb mangájából a One Piece-ből több mint 32 millió példány fogyott 2010-ben csak Japánban és érezhetően világszinten is nő a népszerűsége. A szerzője Eichiro Oda 24 millió dollárt keresett idén.

Címkék:

Egy hozzászólás “2010 képregényes összegzése” bejegyzésre

  1. Rumoris szerint:

    Így az Agave mangához csak annyit mondanék, hogy az “új” kiadók jobban is megválaszthatnák mit adnak ki vagy legalábbis figyelhetnék az olvasó-bázist. Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb. Azért remélem az Alexandra idővel meggondolja magát.

Itt lehet hozzászólni !