A képregények mint befektetés 2.

Általában a képregények értékére, eladhatóságára is ugyanazok az egyszerű törvényszerűségek jellemzőek mint mondjuk a részvények árfolyamára. Amikor gazdasági válság van “mindenki” eladni szeretne, így az érték csökken, amikor minden hawaii akkor a vevők mozgatják a piacot, tehát az árak növekednek. Ez végülis a kereslet-kínálat egyszerű törvénye, aminek a mozgatórugója gyakran egyáltalán nem valós gazdasági alapokból adódik, hanem egyszerű pszichológia.

Ezzel az egésszel arra akartam célozni, hogy most, amikor az egész világ a válságtól hangos évek óta, természetes, hogy sokan szeretnének eladni és kevés a vevő, ezért a képregények értéke általában csökkent. Nevetséges árakon juthatunk hozzá olyan füzetekhez, amik néhány éve még “vagyonokat” értek. A jó befektető ilyenkor vásárol és majd csak akkor ad el, amikor vége a válságnak. Persze, ha mindenki jó befektető lenne, akkor válságok se lennének és az okosok nem tudnának ezeknek köszönhetően egy rahedli pénzt keresni, így általában az ilyen bárki számára is nyilvánvaló tanácsoknak semmi hatása nincs a legtöbb emberre nézve. Azért legalább én megpróbáltam, engem már nem vádolhat senki, ha néhány év múlva rádöbben, hogy aprópénzért kótyavetyélte el a gyűjteményét a lehető legrosszabb időpontban. :)

Akkor térjünk rá a konkrétabb dolgokra. Első körben nézzük meg azt, hogy magyar vagy külföldi képregényt érdemes-e vásárolnunk befektetési szempontból. Mivel Magyarországon élünk, azt tudni kell, hogy a külföldi képregények értékesítése általában jóval nehezebb, mint egy magyar képregény értékesítése. Persze a külföldi képregények elméleti értéke talán jobban növekedhet, csakhogy ez általában tényleg csak elmélet, hiszen itthon nem igazán fogunk találni fizetőképes keresletet a nagyon elszaladt árú kincseinkre. Elméletben az ebay-en keresztül lehetne ezeket árulni de ezt jelenleg a Magyar Posta kritikán aluli szolgáltatása miatt senkinek nem javaslom. Megpróbáltam, megégettem magam vele, innentől kezdve csak akkor próbálom újra, ha olyan módon tudom majd postázni az árumat ami megakadályozza, hogy bárki átverhessen. Bár eddig udvariasan külföldi képregényről beszéltem de igazából az angol nyelvű kiadványokon kívül nyugodtan elfelejthetünk minden mást befektetési szempontból. Az angoltól eltérő nyelvű dolgoknak az eladhatósága, értéke annyira kiszámíthatatlan, hogy egyszerűen nem érdemes rá még szót se vesztegetni. Persze itt is van néhány kivétel, ami erősíti a szabályt mielőtt néhány felháborodott olvasó fejemet veszi. :)

Füzetet vagy kötetet érdemes-e inkább venni? Ha szigorúan értéknövekedési szempontból tekintünk a dologra, akkor erre nem nehéz a válasz. Ha veszünk valamit mondjuk 200ft-ért, akkor valószínűleg könnyebben fogjuk tudni később eladni 400ft-ért, mint egy 3000ft-os cuccot 6000ft-ért. Mivel pár száz forintért általában nem tudunk venni köteteket, viszont füzeteket igen, így ebből a szempontból az utóbbiak előnyben vannak. Mindenesetre az én első alapvetésem mindig az, hogy olcsón kell vásárolni. Ettől függetlenül, személy szerint sokkal szívesebben gyűjtök köteteket, mint füzeteket, mert a füzetek gyűjtésével sokkal több munkája van az embernek ami nagyrészt ezek tárolásából adódik, ráadásul nem is tud bennük olyan egyszerűen gyönyörködni, mint a kötetekben.Ha valakinek sok füzete van akkor már egy adott példány megtalálása is nehézkes lehet.

A köteteknél felvetődik a kérdés, hogy kemény táblás vagy szimpla puha táblás verziókat gyűjtsünk e? Persze ez szinte kizárólag az angol nyelvű képregényeknél lehet dillema. Azt tudni kell, hogy a hc-k a legtöbbször sokkal kisebb példányszámban jelennek meg, mint a tpb-k és ha kifogynak akkor nem is kerülnek újranyomásra, tehát gyűjtői szempontból gyakorlatilag mindenképp a keménytábla nyer. Ráadásul az elsőre drágának tűnő hc-k sokszor sokkal gazdaságosabbak, mint a tpb-k. Ettől függetlenül a hc-k vásárlása már több szakértelmet igényel a vevő részéről, mert pl. a Marvelnél premiere hc-t szerintem legtöbbször nincs értelme venni, viszont az oversized kiadásokat igen. Persze van ami nem jelenik meg keményfedélben és sok tpb nem is kerül újranyomásra, szóval egyrészt szakértelem kell a jó döntéshez másrészt szerencse is, hiszen azt nem tudhatja senki előre, hogy mi lesz reprintelve és mi nem.

Na de térjünk csak vissza a magyar piachoz. Nálunk jelenleg szinte teljes mértékben átvették a piacot a könyv formátumú kiadások. Vajon ezeknek a könyveknek az értéke nőni fog-e hosszú távon? Jó néhánynak biztosan, hiszen az átlagos kiadványok 2-3ezer példányban készültek az elmúlt években és mostanra ez az átlag talán még alacsonyabb. Mivel kb. 6 éve kezdődött a képregény kötetek kiadása nálunk, így egyre több cím fogy ki már a könyvesboltokból és a kiadójánál, így ezeknél már meg is indulhat az értéknövekedési folyamat. A Fumaxnál a Sin City első kötete és a Princess Ai 1. tartozik ebbe a kategóriába, de hamarosan jó néhány cím csatlakozik hozzájuk. A füzetes fronton a Semic régi sorozatai folyamatosan szép értéknövekedést produkálnak, na persze nem kivétel nélkül. Ezekből egyre nehezebb újszerű példányokat kifogni, megkockáztatom a kijelentést, hogy aki most kezd neki ezen sorozatok begyűjtésének az nem fogja tudni a teljes sorokat újszerű állapotban összeszedni legfeljebb akkor ha kifog egy olyan eladót, aki a teljes sort így árulja.

Végezetül az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol vásároljunk. Természetesen itt nem tudok tökéletesen pártatlanul nyilatkozni de szerintem a rendezvényeken a legjobb vásárolni. Általában ott juthatunk a legjobb kedvezményekhez, kiválaszthatjuk a legszebb állapotú példányt és információkat kaphatunk közvetlenül a kiadótól, ráadásul ez a legkényelmesebb megoldás a budapestiek számára. Ha nem jutunk ki a rendezvényekre, akkor általában a legtöbb kiadónak van webshop-ja amit érdemes bevizsgálni. Az biztos, hogy pl. a Fumax kiadványaira a Fumax.hu webshopon vagy a Comicsinvesten kapható a legnagyobb kedvezmény. Az antikvár kiadványok legjobb lelőhelye a képregénybörze, legalábbis árban biztosan. A bolhapiacokon is lehet találni néha képregényt, de egyre nehezebb jó vételt kifogni és elég strapás a dolog. A képregény.net bolhapiac topicja is remek lelőhely, bár itt már jobban kell vigyázni, ha személyesen nem tudjuk átvenni valakinek a portékáját, ugyanez igaz a Vaterára is. Na és azért végül de nem utolsó sorban a Comicsinvest is lehet kitűnő megoldás az elszánt képregényvadászok számára. :)

2 hozzászólás “A képregények mint befektetés 2.” bejegyzésre

  1. Batman szerint:

    Szia látom régi ez a bejegyzés régen is olvastam, lenne pár kérdésem meg tudnánk valahogy oldani e-mailben vagy valahogy?

  2. comicsinvest szerint:

    Kérdezz itt, a kérdéstől függ, hogy tudok rá válaszolni vagy sem.

Itt lehet hozzászólni !