Stephen King könyv gyűjtményem

Régen nagyon szerettem Stephen King-et, minden akkoriban megjelenő könyvét megvettem és elolvastam.

Ezért vette meg nekem ajándékba anyukám egy külföldi utazása során Stephen King egyik magyarul akkor még nem megjelent sorozatának első két kötetét angolul. Ez a sorozat a Dark Tower volt és az első két kötet a kedvencem lett a szerző művei közül. Még azután is, hogy a horror regényeit szép lassan meguntam a Dark Tower köteteket levadásztam eredeti nyelven.

A Dark Tower sorozat első 4 kötete még szimpla mass market paperback kiadásban van meg, a harmadik és negyedik kötetet úgy emlékszem itthon vadásztam le idegen nyelvű könyvesboltokban.

A 7 kötetes sorozat utolsó 3 kötetét jó gyorsan kitolta magából a szerző, ezeket sikerült is nagyjából a megjelenésükkor megrendelnem az első kiadású trade paperback formátumban ami nagyságrendekkel szebb mint a mass market paperback verzió. Jóval nagyobb alakúak ezek a könyvek, ráadásul jó néhány színes, festett kép is szerepel bennük. Sajnos a szép külcsínhez már gyengébb belbecs tartozik, az első négy kötet után jelentősen csökken a regények színvonala, de ettől függetlenül is javaslom a sorozat elolvasását.

Az ötödik kötetet (Wolves of the Calla) pl. Bernie Wrightson híres veterán képregényrajzoló festményei illusztrálják.

Az ötödik kötetnek nem csak ez a képregényes vonatkozása, hanem az is, hogy az itt szereplő főellenfeleket King bevallottan Dr. Doom-ról mintázta, ahogy ez a fenti képen is jól látható. Soraimat pedig stílszerűen (aki végigolvassa az utolsó kötetet is tudni fogja, hogy miért mondom ezt)  a sorozat nyitómondatával zárom, ami tán örökre az emlékezetembe ivódott annyira egyszerű és hatásos: “The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.”

Címkék:

4 hozzászólás “Stephen King könyv gyűjtményem” bejegyzésre

 1. ruipapa szerint:

  Az Európa Könyvkiadónál megjelenő King könyveknek anyukám (Palkó Katalin) az olvasószerkesztője (meg néha a fordítója). Így nekem köszönhető, hogy az ötödik kötet magyar fordításában Dr. Doom nem Doktor Végzetként, hanem Fátum doktorként szerepel :)

 2. comicsinvest szerint:

  A magyar kiadást nem ismerem, de ezt jó hallani. :)

 3. Toalettduck szerint:

  Jól gondolom, hogy a második képregény kötet helyett kezdjem el a könyveket megvenni? aztán utána jöhet a képregény?

 4. comicsinvest szerint:

  Ezt neked kell eldönteni, nem mernék ilyesmit kijelenteni, hiszen csak az első kötet egy részét olvastam képregényben.

Itt lehet hozzászólni !